Leende en Leenderstrijp
Nieuwe naam dorpshuis
Leende en Leenderstrijp

Wil u deze website als app op uw telefoon of tablet?

Druk op de 3 puntjes en selecteer 'toevoegen aan startscherm'.

Verbinden van alles wat over Leende en Leenderstrijp gaat. 

Nieuwe naam Dorpshuis Leende

De Multifunctionele Accommodatie van Leende, met daarin het nieuwe dorpshuis, een veel besproken plan. Een plan dat veel heeft losgemaakt in Leende, maar door hard werken, het streven om er samen uit te komen en door de vele kennis en kunde uit het dorp te gebruiken is er uiteindelijk een plan op tafel gekomen waar we met zijn allen trots op mogen zijn.

'De kers op de taart' wordt natuurlijk de naam voor het dorpshuis. "En dat kan niet zomaar een naam zijn", laat ook  Sjir Rouschop (voorzitter van het stichtingsbestuur) weten. “Samen met veel mensen die Leende en Leenderstrijp een warm hart toe dragen hebben we hier over nagedacht.” "Wat willen we" was de vraag, maar nog veel belangrijker: "Wat willen de inwoners van Leende en Leenderstrijp?" "Het wordt immers hun dorpshuis", zo was de gedachte.

"Door middel van een prijsvraag hebben we de mening van het dorp gepeild" vervolgt Arnold van Weert (algemeen bestuurslid) het verhaal. "We kunnen zeggen dat er verrassende namen ingestuurd zijn, maar de bekendmaking houden we nog even geheim."

"Wel kunnen we zeggen dat het een naam is geworden met roots naar het verleden en dat niet alleen,  het is een naam waarbij vele onder ons met een warm gevoel (terug)denken aan gezelligheid, eten, drinken en veel plezier!".

"Het is een naam die misschien wel echt de Leendenaar typeert” geeft van Weert aan. “Een Leendenaar is zoals hij is; gewoon gebleven, niet moeilijk, nuchter en trots op onze waardevolle en mooie dorpsgeschiedenis met zijn vele mooie landerijen, heide- en bosgebieden." “De naam zegt ook iets over de korte voorgeschiedenis van een gemeenschappelijk gebouw in dit gebied, maar gaat ook terug in de tijd toen Leende nog veel verschillende grondgebieden kende.”

Natuurlijk moet het ook een praktische naam zijn die ook mensen buiten Leende aanspreekt. Daarnaast is het tegenwoordig van belang dat de naam door 'de Kamer van Koophandel' wordt goedgekeurd, dat de domeinnaam op internet beschikbaar is en het geen verwarring oplevert met andere namen.

"We onthullen met veel trots de toekomstige naam van ons dorpshuis ” verkondigen de bestuursleden gezamenlijk. “Ons dorpshuis wordt gedoopt tot; 'De Schammert'"! “Een veel besproken naam, die ook aan alle praktische eisen voldoet en het is er eentje die onder veel dorpsgenoten leeft.”

Een veel besproken naam dus, die wel werd genoemd in de wandelgangen, maar frappant genoeg door niemand is ingezonden. Toch heeft het bestuur voor deze naam gekozen omdat die het beste voldoet aan alle criteria. En dus is er geen prijswinnaar. "Voor ons als bestuur de reden om de bijhorende symbolische-geldprijs te schenken aan 'de Zonnebloem' Leende." "Zo geven we aan deze prijs een symbolische en maatschappelijke waarde. Dezelfde waarde die we ook aan het nieuwe pand willen gaan geven met zijn allen.

Een verrassende, on-verrassende naam... Een naam waarmee we de toekomst in kunnen en de ligging en het verleden bij elkaar kunnen laten komen. Met 'In de Schammert' werd vroeger de grond bedoeld richting de grote Aa (Broekerstraat- Grote Aa). De naam zegt natuurlijk ook alles over de totstandkoming en ontwikkeling van de Broekakkers. De gemeente kocht bondshotel  'de Win' op deze locatie weg om de huidige Kerkstraat aan te leggen die de Broekakkers aan het centrum liet aansluiten. 

Begin jaren zestig werd hotel-restaurant De Schammert met zijn grote zaal en een klein toneeltje aan de Kerkstraat gebouwd. Reeds vele jaren was De Schammert erg in trek, vooral voor regionale vergaderingen, etentjes, bruiloften en zelf de cabaretavonden van c.v. de Lindse Blaos hebben hier nog plaatsgevonden.

“We hopen wederom, samen met u, een hele mooie nieuwe geschiedenis te kunnen gaan schrijven in de nabije toekomst en heten u daarom binnenkort van harte welkom in ons nieuwe dorpshuis, 'De Schammert'.”

Copyright 2020
www.leende-R-strijp.nl

Een #TOB website die vanuit de 'Corona crisis' onstaan is, maar wel als doel heeft om ook na deze tijd (maatschappelijk) actueel te blijven.