Leende en Leenderstrijp
Gemeentehuis Leende
Leende en Leenderstrijp

Wil u deze website als app op uw telefoon of tablet?

Druk op de 3 puntjes en selecteer 'toevoegen aan startscherm'.

Verbinden van alles wat over Leende en Leenderstrijp gaat. 

Bron: Heemkundekring HLZ

Gemeentehuis Leende - Deel 1

Het laaste stukje politieke geschiedenis in het dorp is kort geleden gesloopt ten gunste van de bouw van de nieuwe MFA. Een gemeentehuis was het al lang niet meer en de laatste jaren is (bus)reisbureau Solmar één van de laatste huurders geweest. Leende heeft in het verleden verschillende gemeentehuizen en raadhuizen gehad (vanaf 1871). Daarvoor werd er gebruik gemaakt van bijv. een raadkamer in een multifunctionele woning. Toen hadden we al een multifunctioneel gebouw! 

We beginnen rond 1828 (zie bovenstaande tekening). We zien hier het martkplein van Leende. De blauwe cirkel geeft de locatie aan van 
de onderwijzerswoning annex school annex raadkamer (we hadden toen nog geen echt gemeentehuis/raadshuis). Het bevond zich waar nu Dorpstraat 60 zich bevind (tegenover de Julianastraat).

Er wordt gesproken over een aanbouw aan de westzijde van de woning, onderstaand schilderij van Jacob de Meijer geeft een impressie hoe deze woning (links onder op het schilderij) eruit moet hebben gezien.
Note: Het schilderij is met de fantasie van de kunstschilder gemaakt wat blijkt uit o.a. de niet helemaal waarheidsgetrouwe weergave van de kerk.

Schilderij: Markt Leende Jacob de Meijer
Informatie over het Schilderij: Heemkundekring HLZ

Het eerste echte gemeentehuis/raadhuis

Op 30 mei 1870 volgt er een openbare aanbesteding voor de bouw van het eerste Raadshuis/gemeentehuis. J. van Kuyk uit Leende (timmerman) wordt het werk gegund en hij neemt het werk aan voor fl. 5.180,- Hieronder zie je het ontwerp van het raadhuis welke op 5 september 1871 zover klaar was dat het in gebruik kom worden genomen.

Bron: Heemkundekring HLZ

Dit is het einde van deel 1, de meeste informatie is afkomstig van de website van de Heemkundekring Heeze, Leende en Zesgehuchten.

Binnenkort deel 2!

Copyright 2020
www.leende-R-strijp.nl

Een #TOB website die vanuit de 'Corona crisis' onstaan is, maar wel als doel heeft om ook na deze tijd (maatschappelijk) actueel te blijven.